Robert Wood Johnson Foundation

Site Redesign

Creating a responsive site for a large institution presents significant challenges for teams. The Threespot team I worked with combined design and technical talents to help realize this effort for the venerable institution.
Client:
Robert Wood Johnson Foundation
Role:
Frontend Developer, Responsive Design Consultant
Launched:
2012

For most of 2012, I was the lead frontend developer on the RWJF website redesign project. The site is responsive, and integrated into the CQ5 CMS environment. The site’s JavaScript uses lazy-loading techniques to includes functionality based on the components that appear on each page.

The foundation of the site is based on strata and columns inside them. In some ways this created a straight-forward sectioning capability for the content authors. In each strata you could have up to 4 columns. Components could slot into any of these column arrangements. To remove some unknowns from that aspect of the site, we developed a set of templates that demonstrated what the strata and columns did regardless of the components that would live in them.

After this was in place, we started tackling the component design and development. Many of these components can appear on several different page types and in various locations on them. We developed a grid and identified the columns into which each component could be placed. Once this was done, we determine what these components should look like and how they should behave at various screen sizes. This involved identifying what made the most sense for the content and the user actions we needed for the content. Once that was done, we designed and developed the components. This effort was highly collaborative, with designers and developers working in concert, often sitting next to each other trying out different ideas.

In the end, not only did we create a responsive site, we created one that approached the responsiveness on a component by component basis.